Pioneer School, SEN Specialist, Basildon

By 1st October 2021 Case Study

In 2019 we received a call from returning customer, Pioneer School who were developing plans to create an accessible forest school in unused space within the school grounds. We were thrilled to be a part of the development stages and in summer 2020 we began working on the first phase: All weather pathway & Fire Pit.

The idea was to create an accessible, all weather pathway that led to a Fire Pit which was safe for all users.

Tree Stump Stools and Seats line the edge of the Fire Pit, which is set within a stone circle. The paving surrounds the brick enclosure housing the rustic fire pit dish.

Later in 2020 we began works on phase two: The Outdoor Classroom. The aim was to provide an all weather classroom for the Forest School Area which could be easily accessible by all children of all abilities. Our 6m Gazebo was the perfect option. With sides wide open, it allows free movement in and out whilst providing shelter from the sun and rain.

To further enhance the learning experience, a large, accessible pond was added during the summer of 2021. Designed to encourage wildlife yet self clean, the pond also had to be completely secure to prevent accidents. We worked along side staff at the school to come up with a solution that suits their needs at an affordable price!

The images above show the construction of the pond with a solar powered pump, rock filtration system and fully lined pond area. The trellis was added to secure the area with two double lockable gates. The water pours effortlessly over the slate centre creating relaxing sounds.

 

 

 

 

Leave a Reply